Service
Een vraag over jouw toestel?
Contacteer onze klantendienst via het formulier of telefonisch op
0032 (0) 3 260 67 60.
Werkt je toestel niet zoals het hoort?
Geen zorgen, we doen er alles aan om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen.
Vraag een servicemoment aan of kom langs in onze showroom.
Kom langs in onze showroom
Breng je toestel binnen in onze showroom. Onze collega's kijken graag even mee naar een mogelijke oplossing.
Indien het probleem niet ter plaatse opgelost kan worden, neemt onze technische dienst het toestel graag in voor verdere service.
Vraag een servicemoment aan
Vraag snel en makkelijk een servicemoment aan. We nemen verder contact met je op om alles vlot te laten verlopen.
Veelgestelde vragen
Wanneer "lade legen" op de display blijft staan, terwijl u de lade heeft geledigd, adviseren wij u om de lekbakcontacten te reinigen. De lekbakcontacten kunnen erg vuil worden. Het vuil maakt een verbinding tussen de contacten waardoor de melding van de machine dus "terecht" is. Hou de contacten onder warm stromend water en borstel de contacten met een afwasborstel goed schoon. Gebruik eventueel een ontvetter of afwasmiddel. Als het vuil erg hardnekking is, kunt u het schoonmaakmiddel het beste even in laten trekken. Om deze storing te voorkomen is het aan te raden de lekbak ook te spoelen of wassen wanneer u deze leegt.
Te weinig schuim of lauwe melk wordt vaak veroorzaakt door een vervuilde cappuccinatore. Aangekoekte melkresten verstoren de verhoudingen stoom-melk-lucht en als die verhouding niet klopt is het resultaat immers een teleurstelling. Goed schoonhouden (en weten waar) is dus belangrijk! (zie ook uw Jura handleiding). 3 belangrijke punten:
1. Ten eerste dient u te controleren of de machine voldoende stoomt. Wanneer de machine te weinig stoom produceert zal deze ook geen vacuüm kunnen maken om melk aan te zuigen. Wanneer deze niet goed stoomt kunnen wij u adviseren uw toestel te ontkalken.
2. Lucht is de meest variabele en ook de belangrijkste van de drie. Te weinig lucht (verstopping of vuil) of teveel lucht (geen vacuüm) verstoren de verhoudingen.
3. Of er voldoende melk aanwezig is, is het makkelijkst te controleren van de drie. Wanneer de machine geen melk aanzuigt, kan dat aan het gebrek van melk liggen.
Het gebeurt gelukkig steeds minder: vreemde voorwerpen in de molen. In onze technische dienst komen we de gekste dingen tegen: water, een paperclip, een pen, een bindbandje...voorwerpen die normaliter niet in een koffiezak zitten. Maar ook de koffie is niet heilig. Ook daar komt vervuiling voor in de vorm van een harde pit of boon, een stukje hout of bijvoorbeeld mais. De kwaliteit van de koffie wordt dus niet alleen bepaald door de smaak, de melange of de verpakking. Het gaat er ook om hoe zuiver de koffie is! Een onzuiverheid in de koffie kan schade aan de molen veroorzaken. Daarvoor heeft een Jura machine een ingebouwde slipkoppeling die de schade moet minimaliseren of zelfs voorkomen. Eenmaal beschadigde maalschijven kunnen niet meer voldoende koffie malen en geven dus slappe en lauwe koffie. In dit geval raden wij u aan uw toestel aan te bieden bij uw Jura Servicedienst voor een kort nazicht van de molen.
Omdat:
- Je kan kiezen uit vele soorten verse koffiebonen.
- De filosofie van boon tot kopje aan jouw smaak voldoet.
- Je een perfect, vers kopje koffie met één druk op de knop kan maken.
- Je jezelf als een deel van het milieu beschouwt en dit duurzaam wilt helpen beschermen.
- Vrije keuze van koffie: Met een koffie-volautomaat van JURA kan je afhankelijk van jouw smaak uit een bijna ongelimiteerde selectie van beschikbare, verse bonen kiezen. Je kunt jezelf trakteren op een exclusieve koffiebranding van een delicatessenwinkel, iets bijzonders van een buitenlandse reis proeven of een waardevol product van jouw lokale supermarkt proberen. Onze machines zijn geconstrueerd om het beste uit elke melange en branding te halen.
- Verse koffie wanneer je dat wilt: De branding geeft koffiebonen hun heerlijke aroma. Koffie bevat ongeveer 1000 verschillende aromastoffen en is daarmee een van de meest aromatische voedingsmiddelen. De natuur heeft ons de perfecte verpakking gegeven om de aromastoffen zonder enig beletsel te behouden: de koffieboon.
- Aangepaste drankjes en optimaal onderhoud met één druk op de knop: volautomaten voor koffiespecialiteiten van JURA zijn ontworpen om telkens perfecte koffie te maken. Hun programma’s hebben vele verschillende mogelijkheden, zodat jij jouw koffie kan variëren om van je persoonlijke favoriete variëteiten en specialiteiten te genieten. ‘Van ristretto tot latte macchiato het perfecte kopje koffie met één druk op de knop’
- Voor telkens perfecte koffie in een kopje is dagelijks onderhoud van je machine belangrijk en moet je een paar eenvoudige regels voor de hygiëne volgen als het om melk, koffie en water gaat. De koffie-volautomaten van JURA beschikken met één druk op de knop over de volgende geïntegreerde onderhoudsprogramma’s: Spoelen in- en uitschakelen; Reiniging; Ontkalking (CLARIS plus-filterpatroon van JURA); Reinigen en spoelen van melksystemen; Zeer milieubewust.
- Energiezuinig: De respectvolle omgang met onze planeet en de kostbare bronnen zijn voor JURA altijd heel belangrijk geweest. Daarom zijn onze volautomaten voor koffiespecialiteiten voorzien van innovatieve technologie en de Energie Spaar Modus om onnodig energieverbruik te voorkomen en actief energie te besparen. Onafhankelijke tests tonen aan dat de machines van JURA op gebied van energiebesparing tot de beste behoren.
-
Milieuvriendelijk: Door verse koffie van verse koffiebonen te bereiden, draag je actief bij aan de vermindering van afval. Het koffieresidu kan gemakkelijk worden gecomposteerd of worden gebruikt voor de bemesting van sierplanten, zodat kostbare bronnen worden ontzien. Kies actief voor het milieu en bespaar op de energiekosten. Geniet van meer dan 140 kopjes uit één pak. Doe jouw voordeel met het minimale energieverbruik van onze koffievolautomaten.
- Eerste keer gebruiken: Lees de gebruiksaanwijzing en neem deze in acht voordat je het apparaat aanzet en gebruikt. Aan het begin van de eerste keer gebruiken stel je de taal in. Selecteer "Nederlands". Als tijdens de eerste keer aanzetten meerdere keren "Systeem vullen" wordt weergegeven en het proces niet correct wordt uitgevoerd, dient het waterreservoir met warm water gevuld te worden.
- Dagelijks gebruik: Doe nooit meer dan twee afgestreken maatschepjes gemalen koffie in de vultrechter (resp. één afgestreken maatschepje bij sommige apparaten van de ENA-serie). De vultrechter voor gemalen koffie is geen voorraadreservoir. Doe uitsluitend gemalen koffie in de vultrechter, nooit cacaopoeder, gevriesdroogde koffie of vergelijkbare koffiesurrogaten zoals cichoreikoffie.
- Gebruik geen koffiebonen die met hulpstoffen behandeld of gekaramelliseerd zijn. Vul het bonenreservoir uitsluitend met gebrande koffiebonen zonder nabehandeling.
- Neem het waterreservoir altijd uit het apparaat om het met vers water te vullen.
- Leeg de koffieresidubak altijd bij een ingeschakeld apparaat. Alleen dan wordt de koffieresiduteller weer gereset. Trek de restwaterbak en de koffieresidubak er niet uit zolang het apparaat "hoorbaar" in werking is.
- Onderhoud: Schade aan het apparaat en residuen in het water kunnen bij gebruik van verkeerde reinigings- en ontkalkingsmiddelen niet worden uitgesloten. Gebruik daarom uitsluitend originele JURA onderhoudsproducten. Deze zijn optimaal afgestemd op de geïntegreerde onderhoudsprogramma's van jouw volautomaat voor koffiespecialiteiten.
- Apparaat ontkalken: Gebruik voor de ontkalking geen vloeibare ontkalkingsmiddelen, maar uitsluitend JURA ontkalkingstabletten. Indien je een CLARIS filterpatroon gebruikt, verwijder en deactiveer deze dan voordat u het apparaat ontkalkt.
Het juiste onderhoud garandeert een optimaal koffieresultaat en verlengt de levensduur van jouw volautomaat aantoonbaar. Voor een perfect koffieresultaat en een probleemloze werking zijn de reinheid van de machine en de hygiëne in de omgang met melk, koffie en water immers net zo belangrijk als de technische finesses van de volautomaat zelf. Om ervoor te zorgen dat het onderhoud met één simpele druk op de knop functioneert, hebben wij de volledig fosfaatvrije JURA onderhoudsproducten ontwikkeld. De CLARIS filter zorgt voor perfect water, de reinigingstabletten voor een schone zetgroep die vrij is van koffievetresten en de melksysteemspoeling voor schone leidingen zonder melkresten.
Indien juist en regelmatig uitgevoerd, is de voor het onderhoud benodigde tijd vrijwel nihil. Want net als de bereiding van koffiespecialiteiten is ook het onderhoud uitermate eenvoudig: één druk op de knop is voldoende. In combinatie met de originele en fosfaatvrije JURA onderhoudsproducten zorgen de exact hierop afgestemde programma's voor smetteloze reinheid en zodoende voor een constant perfect koffieresultaat.
Het is van groot belang dat de originele onderhoudsproducten regelmatig en overeenkomstig de gebruiksaanwijzing gebruikt worden. Alleen originele JURA onderhoudsproducten garanderen perfecte hygiëne en bescherming. Onze beschermingsformules en samenstellingen zijn optimaal afgestemd op de programma's en de materialen van de volautomaten van JURA.
De samenstelling van het leidingwater kan over de hele wereld van regio tot regio en van dag tot dag sterk verschillen. Ook het kalkgehalte kan hoog of laag zijn. Overal kunnen schadelijke stoffen zoals zware metalen, chloor of andere negatieve stoffen in het water worden aangetroffen. Het aangepaste granulaat van onze filterpatronen filtert kalk volgens een steeds optimale hoeveelheid (zelfs bij een lage waterhardheid) en reduceert zo efficiënt mogelijk alle schadelijke stoffen. Belangrijke smaakgevers zoals mineralen en fluoriden worden daarbij volledig behouden. Door de telkens optimale kalkstabilisatie en efficiënte filtering van schadelijke stoffen is het resultaat een steeds optimale waterkwaliteit voor een perfect koffiearoma.
Altijd. Koffie bestaat immers voor ruim 98% uit water. Naast calcium, mineralen en fluoriden zijn op veel plaatsen ook sporen van lood, koper, aluminium en chloor in het leidingwater te vinden. De waterkwaliteit en de waterhardheid verschillen en zijn afhankelijk van plaats én tijd. Dankzij de revolutionaire formule kunnen de filterpatronen wereldwijd en dus met elk type leidingwater worden gebruikt. CLARIS filtert het water optimaal en altijd vers. Schadelijke stoffen zoals chloor of lood worden volledig geabsorbeerd, terwijl de belangrijke fluoriden in de juiste hoeveelheden behouden blijven en bij de ontplooiing van het aroma als essentiële smaakgever fungeren. Dankzij de optimale watersamenstelling wordt elke koffiespecialiteit een echte smaakbeleving.
Nee, bij gebruik van een CLARIS filter is een ontkalking overbodig. De samenstelling van het granulaat in de filter elimineert schadelijke stoffen en optimaliseert het water voor een perfecte koffiesmaak. Hierbij komen de voor de gezondheid belangrijke mineralen en fluoriden natuurlijk gewoon in het kopje terecht. Als belangrijkste innovatie van de filterformule wordt het calciumcarbonaat in het water volledig gestabiliseerd. Hierdoor worden kalkafzettingen bij een regelmatige stoombereiding vermeden en wordt een verstopping van de leidingen actief voorkomen.
Mineraalwater heeft een zeer goede waterkwaliteit en voorziet ons lichaam van alle belangrijke mineralen. Aangezien het kalkgehalte in mineraalwater met een waterhardheid tot wel 60 dH in vergelijking met leidingwater echter veel te hoog is, is mineraalwater niet geschikt voor onze koffievolautomaten.
Ja. Kalk is weliswaar de grootste vijand van het doorloopsysteem, echter kunnen ook andere bestanddelen van het water zoals lood, koper en aluminium schadelijk voor de gezondheid zijn. Chloor heeft bovendien een negatieve invloed op de smaak en de geur van de koffie. Sommige mineralen fungeren echter als belangrijke smaakgever. Deze blijven vanzelfsprekend behouden. De samenstelling van het granulaat in de CLARIS filter maakt dit mogelijk. CLARIS reduceert schadelijke stoffen en optimaliseert tegelijkertijd de samenstelling van het water voor een perfecte koffiesmaak.
Nadat 50 liter water doorgestroomd is of na 2 maanden. Voor een optimale werking van de filter is het zeer belangrijk dat deze tijdstippen worden aangehouden. Anders is de optimale waterkwaliteit en dus ook het perfecte koffiegenot niet meer gegarandeerd.
De CLARIS filter is ontwikkeld voor alle waterhardheden. Zodoende is de CLARIS filterpatroon ook bij hard water pas na 50 liter uitgewerkt.
De waterhardheid kan ondanks een ontkalkingssysteem sterk variëren. De reden hiervoor is de vaak onbekende kwaliteit van de regeneratie. Bovendien verwijderen ontharders geen geur- en smaakstoffen zoals chloor e.d. uit het leidingwater. Dit betekent, dat de CLARIS filterpatroon ook in dit geval als belangrijke waterregulator fungeert en een wezenlijke bijdrage levert aan het aroma van de koffiespecialiteiten.
De volautomaat is niet geprogrammeerd op filterbedrijf. Daardoor weet het apparaat niet dat een filter geplaatst is en een ontkalking daarom niet nodig is. De filter moet bij iedere inbedrijfstelling geprogrammeerd en gespoeld worden.
Het is uitermate belangrijk dat het waterreservoir dagelijks goed afgewassen en iedere morgen met vers water gevuld wordt. Bovendien moet u het waterreservoir bij iedere filtervervanging grondig reinigen. Daarvoor neemt u het waterreservoir uit het apparaat en vult u het reservoir vóór het plaatsen van de nieuwe filter met water. Vervolgens lost u drie ontkalkingstabletten van JURA in het water op en laat u deze oplossing inwerken. Hierna spoelt u het waterreservoir grondig met water uit en gaat u door met het plaatsen en het programmeren van de filter.
Om te voorkomen dat het granulaat uitdroogt, dient de filter altijd vochtig gehouden te worden. Dit betekent, dat de bodem van het waterreservoir met water bedekt dient te zijn. Idealiter bewaart u het waterreservoir inclusief filter in de koelkast. Als niet genoeg ruimte in de koelkast beschikbaar is, wikkelt u de filter in aluminiumfolie of in een plastic zak en legt u de filter in de koelkast. De werking van de filter blijft hierdoor tot na uw vakantie behouden, en garandeert ook na terugkeer perfect en aromatisch koffiegenot. Na de vakantie moet het water ververst worden en moeten het waterreservoir en de filter grondig gespoeld worden. Voor de spoeling van het filtergranulaat adviseren wij de bereiding van 1-2 porties heet water (minimaal 200 ml). Als u langer dan een maand op vakantie gaat, moet na terugkeer een nieuwe filter worden geplaatst en moet het apparaat vóór de eerste koffiebereiding worden gespoeld.
Volautomaten van JURA beschikken over geïntegreerde spoel- en reinigingsprogramma's die automatisch door het apparaat weergegeven worden. Na de start met één druk op de knop dient de reinigingstablet ingeworpen te worden. Tijdens de hierop volgende automatische reiniging worden watertemperaturen van 80°C bereikt. Dankzij deze hoge temperaturen worden alle kiemen vernietigd en worden koffieresten, -oliën en -vetten volledig van de zetgroep verwijderd. Bij de bereiding van koffiespecialiteiten met melk en melkschuim zorgen de geïntegreerde spoel- en reinigingsprogramma's van het melksysteem in combinatie met de JURA onderhoudsproducten voor maximale reinheid en comfort.
Hoe langer de reiniging wordt uitgesteld, hoe meer koffieresten, -oliën en -vetten zich kunnen afzetten. Hierdoor verslechtert de koffiekwaliteit aanzienlijk.
Voor de bereiding van perfecte koffiespecialiteiten met melk is verse en gekoelde melk een absolute must. Het plaatsen van de slang in standaard melkverpakkingen wordt door ons niet aanbevolen. De vorming van bacteriën en kiemen wordt hierdoor niet in toereikende mate tegengegaan. Optimale bewaaromstandigheden en perfecte hygiëne worden gewaarborgd door de melkhouder van JURA. Of u nu de glazen melkhouder, de koelhoudende roestvrijstalen isoleer-melkhouder of de altijd op een optimale temperatuur van vier graden koelende Cool Control gebruikt, alle melkhouders van JURA zorgen voor een perfecte melkkwaliteit en zodoende voor uitstekende en luchtige melkschuimresultaten.
Veel volautomaten van JURA bereiden koffiespecialiteiten zoals latte macchiato, cappuccino, espresso macchiato of flat white met één druk op de knop en op het allerhoogste niveau. Om ervoor te zorgen dat dit ook zo blijft, is de melksysteemreiniging ontwikkeld. In combinatie met het automatische reinigingsprogramma verwijdert de melksysteemreiniger melkvetten en eiwitten uiterst effectief. De hierdoor altijd hygiënisch schone leidingen garanderen een luchtig en fluweelzacht melkschuimresultaat met fijne poriën.
Ja, absoluut! Alleen bij gebruik van originele JURA onderhoudsproducten zijn perfecte hygiëne en bescherming gegarandeerd. Onze beschermingsformules en samenstellingen zijn optimaal afgestemd op de programma's en de materialen van de volautomaten van JURA. Onze ontwikkelingsteams doen iedere dag onderzoek om het koffiegenot voor onze klanten met innovatieve technologieën en verbeterde processen verder te perfectioneren. Om de effectiviteit van het onderhoud te bevestigen, worden onze volautomaten aan onverbiddelijke tests onderworpen. Vanzelfsprekend moeten onze onderhoudsproducten ook aan alle wettelijke vereisten en aan de hoogste en gecertificeerde TÜV-kwaliteitsstandaards voldoen.
Het wattage zegt niets over de sterkte van de motor, het geeft een beeld van het energieverbruik om tot een resultaat te komen. Bamix® haalt zijn kracht niet uit het wattage zoals veelal wordt gedacht maar uit het aantal omwentelingen per minuut. De meest simpele Bamix®, de Mono M140 maakt bijv. al 14.000 omwentelingen per minuut en is daardoor veel krachtiger dan bijv. 600 à 750 watt staafmixers.
Gebruik bamix® vanuit de pols door deze in cirkels te draaien. Til de staaf langzaam op en neer. Herhaal tot de gewenste dikte. Maak bij het kneden van deeg met bamix® een scheppende beweging met de pols waarbij u de substantie van u af schept. Zo creëert u lucht in de substantie. Gebruik bij voorkeur hoge en smalle bekers of pannen om in te werken. Leg bij het werken de vrije hand over de opening van de smalle beker, zodat u kunt voorkomen dat de substantie over de rand spettert.
bamix® nooit liggend bewaren omdat anders de buislagers kunnen vastlopen. bamix® rechtop opbergen in de daarvoor bestemde houder. Hier kunt u ook de hulpstukjes bewaren zodat u alles bij de hand heeft.
Zet het hulpstuk zo loodrecht mogelijk op de as en wel zo dat de pen van de aandrijfas precies in de kerf van het hulpstuk past. Door het centreren gaat het opzetten gemakkelijker. Zet de staaf in de substantie en zet dan pas de bamix® aan. Als u het hulpstuk wilt verwijderen, trek deze dan recht van de as af. Verwijder en reinig de hulpstukken na elk gebruik. Bij het opzetten en verwijderen van de hulpstukken haalt u best de stekker uit het stopcontact.
Hulpstukjes van de bamix® zijn niet scherp (met uitzondering van het vleesmes). Hulpstukjes hoeven dus niet vervangen te worden. Wel kan in de loop der tijd door het vele op- en afschuiven van een hulpstukje de schacht wat wijder worden waardoor het hulpstukje van de as valt. Wanneer een hulpstukje van de as valt kunt u dit makkelijk verhelpen door de veerlip tussen de twee verticale gleuven in de schacht van het mesje wat in te knijpen.
De klopper hoort schuin te staan. Hierdoor maakt het hulpstukje de vernuftig kloppende beweging.
Het komt voor dat er wat vuil of vet in de onderkant van de as terecht komt. De as zit dan vast maar u hoort de motor wel draaien. Zet de bamix® 10 minuten in kokend heet water en laat de bamix® daarna in het water draaien. Om de as extra goed schoon te maken kunt u de beschermkap met een Engelse draai eraf draaien.
Stand I is geschikt voor recepten die licht en luchtig moeten zijn. U gebruikt stand I ook wanneer u kleine hoeveelheden wilt mixen, hoeveelheden die niet boven de beschermkap uitkomen. Stand II gebruikt u standaard. Vooral wanneer er zwaar werk geleverd moet worden.
Reiniging is heel eenvoudig: Staaf uitschakelen en onder stromend water reinigen. Hulpstuk met de hand afnemen en schoonmaken. Bij hardnekkige etensresten de staaf in een beker heet water laten draaien. Om de as extra goed schoon te maken of de beschermkap te vervangen kunt u de beschermkap met een Engelse draai (tegen de klok in) eraf draaien. Zet de machine tot voorbij de beschermkap eerst 10 minuten in kokend heet water om vuil en vet op te lossen waardoor de beschermkap beter los draait.
Wijst de selectieknop het correcte aantal sleuven aan? Heeft u alle opgewarmde sleuven gebruikt (van links af aan)? De kwaliteitselementen hebben wat tijd nodig om op optimale temperatuur te komen. Indien u ze voorverwarmt kunt u dit vermijden. Draai de timerknop helemaal rond en laat het terugkomen tot de startpositie. Plaats nu de sneden in de toaster. Zijn de sneden even groot en van hetzelfde type brood? De eindelementen hebben iets langer nodig om op te warmen dan de middenelementen tot dat de toaster helemaal opgewarmd is.
Steekt de stekker goed in het stopcontact? Brandt het neonlichtje? Indien ja dan moeten de verwarmingselementen of de selectieknop misschien vervangen worden. Indien nee is de zekering misschien gesprongen of de timer moet vervangen worden. Neem contact op met onze service afdeling.
Gebruik het verstelbaar voetstukje om te compenseren.
Als het de eerste keer is dat u de toaster aanzet is dit normaal. Ledig de kruimellade. Teveel kruimels kunnen rook veroorzaken. Er kunnen kruimels of stukjes brood in de toaster achterblijven. Haal de stekker uit het stopcontact en draai de toaster ondersteboven over een vuilbak. Schud de kruimels er zachtjes uit of gebruik een zachte borstel om de binnenkant te reinigen.
Wijst de selectieknop het correcte aantal sleuven aan? Indien deze het "Bagelbroodje" aanwijst zal slechts één kant opwarmen. Vergeet niet telkens het brood van links af aan in de sleuven te steken. Een of meer elementen moeten misschien vervangen worden, contacteer onze service afdeling op 03/260.67/64